Labyrinth

Instrumentation: cl, vla & pno

Duration: 8’00”

First performance:
PAUHA-trio
22.7.2024, Pyhäjoki, Finland

Year: 2024

Commisioned by / dedications:
The work is commissioned by and dedicated to PAUHA-trio. Tho composition was supported by Msuiikin edistamissäätiö (MES) and Madetoja-foundation.

Program notes:

en:

fi: Sävelsin teoksen Labyrintti PAUHA–trion tilauksesta keväällä 2024, osaksi heidän konserttikiertuettaan teemalla ”Pariisi & Lontoo”. Kiertueen ohjelman muut kappaleet liittyvät näihin kahteen kaupunkiin tavalla tai toisella, ja omaksi lähtökohdakseni valikoitui Pariisi.

Aloitin säveltämisen ympyröimällä Pariisin metrokartalta seitsemän asemaa, jotka sijaitsivat lähellä itselleni mieleen painuneita ja merkityksellisiä paikkoja. Tämän jälkeen ”reititin” jokaisen kolmesta soittimesta asemalta toiselle niin, että soittimien reitti risteää yhdellä asemista. Nämä reitit ja niitä ympäröivät paikat toimivat lähtökohtana sille, kuinka musiikin tunnelma ja muut elementit kehittyvät kappaleen edetessä.

Ajatus labyrintista on kappaleessa läsnä myös muilla tasoilla – musiikissa voi kuulla poukkoilevia ja mutkittelevia tekstuureja, jotka toistuvasti palavat takaisin samoihin pisteisiin ja epäröiden jatkavat uusiin suuntiin. Kappaleen muodon voi ajatella matkana, jonka aikana tutut asiat hiljalleen muuttuvat, yhdistyvät, katoavat ja saavat uusia merkityksiä.